Wijn open getrokken op reis? Zo bewaar je het

Stel je bent op reis. Je viert een grote stap in je leven met je geliefden, en besluit een groot en duur fles wijn te kopen. Je krijgt niet alles op, maar je hebt zoveel betaald ervoor. Hoe bewaar je dit? Het is goed dat je hierover nadenkt voor het te laat is. Vooral duurdere wijnflessen hebben goede omstandigheden nodig om de complexe samenhang waaruit ze bestaan te waren, anders gaan ze slecht. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Het liefst wil je deze half opgedronken fles dure wijn mooi in je

wijnkast

zetten als je thuis bent als herinnering aan je reis. Maar hoe bewaar je deze wijn dan goed? Hieronder staan tips precies voor dat doel!

Bewaar de wijn in de juiste plaats

Als eerste en belangrijkste is het om de wijn te bewaren in de juiste plaats. Dit is bijvoorbeeld in een

wijn bewaarkast

. Deze kasten zijn er speciaal voor gemaakt om je wijn in de perfecte omstandigheden te bewaren. Het is daarom ook slim om je wijn zo snel mogelijk in de wijnkast te zetten als je terugkeert. Deze kast biedt namelijk vaak al meerdere aspecten die nodig zijn voor het bewaren van de wijn in perfecte omstandigheden die hieronder staan beschreven.

Zorg voor een juiste temperatuur

Het regelen van de temperatuur van de plek waar je de wijn in bewaard is erg belangrijk. Temperatuur is namelijk een van de hoofdaspecten die de samenhang bewaren binnen de wijn. Beide een te hoge en te lage temperatuur kan de inhoud van de wijn al verpesten, dus zoek op wat de juiste temperatuur is om jouw wijn in te bewaren en houdt de plek waar je je wijn in bewaard op die graden ten alle tijden! Natuurlijk regelt een goede wijnklimaatkast dit automatisch al voor je, dus eigenaars van deze kasten hoeven zich om dit, en meerdere punten verderop geen zorgen te maken.


Sluit de wijn goed af

Het bedenken en afsluiten van de wijn wanneer die opengemaakt is, is heel belangrijk voor het bewaren van de wijn. Als deze niet correct wordt afgesloten kunnen de stoffen en zuurstof van buitenaf de samenhang van de wijn van binnen verpesten. Bewaar dus de dop van de wijnfles goed, hou het schoon en sluit de wijn meteen weer af als je er niet meer van drinkt. Zo zorg je ervoor dat de wijn zo min mogelijk schade oploopt en dat het nog jarenlang in originele staat, of daar zo dichtbij mogelijk bewaard kan worden.

Regel de verlichting

Ook dit punt wordt geregeld door de wijnklimaatkast, maar je kan het ook handmatig regelen. Een te felle kamer heeft een slechte impact op je wijn. Zorg daarom dat de wijn in een kamer of plaats wordt bewaard waarin de verlichting niet te fel is. Dit kan door een kamer in de kelder te kiezen of te investeren in gordijnen die het licht buiten houden. Het kan klinken als een klein detail, maar het zou zonde zijn als je dure wijn verpest wordt omdat je dat ene kleine detail over het hoofd ziet.