Wat te doen wanneer jouw kampeervakantie in duigen lijkt te vallen

Slecht weer, een lekkende tent, kapotte spullen of problemen met de auto maken van een kampeervakantie een grote ramp. Een goede voorbereiding verkleint de kans op bepaalde problemen. Maar veel dingen kunnen ondanks voorbereidingen onvoorspelbaar zijn en situaties vallen soms compleet anders uit. Met deze tips kan jouw kampeervakantie - wanneer deze van de regen in de drup lijkt te te vallen - toch een stuk beter maken!

Slecht weer overleven

Ondanks dat weervoorspellingen vaak best goed zijn, is dit natuurlijk geen garantie voor elke dag mooi weer. Omdat het weer soms erg tegen kan vallen – vooral wanneer je ver van tevoren hebt geboekt – kun je hier maar beter mogelijkheden hebben om hier mee om te gaan. Kamperen is natuurlijk niet de ideale manier van vakantie vieren wanneer het bijvoorbeeld regent of stormt. Op plekken in de bergen kan het weer erg omslaan waardoor jij jouw plannen om moet gooien. Maar niet getreurd: wanneer er geen einde lijkt te komen aan de regenbuien zijn er gelukkig nog oplossingen waardoor je vakantie geen fiasco wordt. Zo kun je ervoor kiezen om een paar dagen te overnachten in een huisje, hotel of Airbnb. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een wellness arrangement in een hotel kan je helemaal tot rust komen en hoef je verder geen rekening meer te houden met het weer. Ook houd je gegarandeerd alles droog.

Blessures en onvoorziene situaties

Wanneer je kiest voor een wandelvakantie waarin je grote bergtoppen wil trotseren en lange afstanden wil afleggen, is het nemen van voorzorgsmaatregelen niet onbelangrijk. Ook wanneer je niet per se de meest sportieve vakantie houdt, kunnen er allerlei dingen gebeuren tijdens het kamperen. Een snee, blaar of een wond kun je makkelijk krijgen. Daarom is het meenemen van een EHBO kit essentieel. Ook het voorbereiden door reisverzekeringen te checken en een kopie hiervan mee te nemen voorkomen heel wat (verdere) problemen.

Verder is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Wanneer jouw lichaam – vooral je voeten en benen – pijn doen of te veel belast worden, stop dan op tijd. Door intensieve wandelingen af te wisselen met andere, minder zware activiteiten, kunnen jouw spieren tot rust komen. Afkoelen in een meer of zee kunnen jouw lichaam extra doen ontspannen. Want wanneer je te lang door blijft lopen met allerlei klachten, zal je dit alleen maar verergeren.

Back-up voedsel plan

Kamperen in een gebied zonder te veel faciliteiten? Zorg dan voor extra eten. Naast proteïne repen kun je ook kiezen om voor de zekerheid instant food mee te nemen. Dit zijn gedroogde maaltijden in verpakkingen waar alleen nog maar (heet) water aan toegevoegd hoeft te worden. Hiervoor hoef je alleen een gasbrander en water mee te nemen. Zo voorkom je een tekort aan voedsel. Water hoef je natuurlijk niet altijd mee te nemen want er zijn vaak veel tappunten of watervallen waar water vandaan gehaald kan worden. Helemaal met een waterfilter in een waterfles ben jij verzekerd van schoon en goed drinkwater.