Waarom krijg ik obstipatie tijdens mijn vakantie?

Heb je het hele jaar hard gewerkt en denk je van een heerlijk vakantie te gaan genieten, krijg je last van obstipatie… Daar zit je niet op te wachten! Voor de lezers die niet weten wat obstipatie is: dit is een verstopping van de ontlasting. Wanneer je niet dagelijks naar de wc gaat betekent dat niet dat er direct sprake is van obstipatie. Ieder mens is anders, zo ook de stoelgang. Kenmerken waaruit blijkt dat je mogelijk last hebt van obstipatie zijn onder andere: pijn bij het poepen, een trage of moeizame stoelgang en een opvallend andere frequentie van de stoelgang.

Wat te doen tegen een verstopping van de darmen?

Verstopte darmen kunnen voor lichamelijk ongemak zorgen en de vakantiepret behoorlijk verpesten. Denk aan buikpijn en een opgeblazen gevoel, dat wil je niet tijdens je vakantie. Gelukkig kun je diverse dingen proberen om de verstopping in je darmen op te lossen. Al raden we je aan om snel naar de huisarts te gaan als de obstipatie te heftig wordt.

Darmen-verstoptpng

Let op je voeding en drink voldoende water

Wat je eet en drinkt heeft een groot effect op de stoelgang. Het is met name belangrijk dat je vezelrijke voeding consumeert en voldoende water drinkt. Vezels tref je onder andere in bepaalde groentesoorten aan, zoals bijvoorbeeld broccoli en zoete aardappelen. Probeer voedsel dat weinig vezels bevat (zoals witbrood, pasta’s en pizza’s ) beperkt te consumeren.

De toegevoegde waarde van vezelrijk eten, is dat het bijdraagt aan een soepele stoelgang. Maar zoals gezegd is het belangrijk dat je daarnaast voldoende water drinkt. Vezels absorberen water waardoor je ontlasting minder snel uitdroogt. Als je dus onvoldoende drinkt, drogen vezels uit en krijg je hardere ontlasting wat een onprettig gevoel geeft.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen en sporten helpen om verstopping van de darmen tegen te gaan. Het gaat er daarbij niet alleen om dat je na je werk even goed gaat sporten, maar ook gedurende de dag regelmatig beweegt. Heb je een zittend beroep? Let er dan op dat je bijvoorbeeld iedere 20 minuten even opstaat om de benen te strekken en een paar rekoefeningen te doen.

Sportenpng

Probeer de hoeveelheid stress te beperken

Wanneer we gestrest zijn hebben de neiging om ons lichaam te verkrampen. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat dat niet goed is voor je stoelgang. Tegenwoordig ervaren we met ze allen veel stress, omdat we veel sociale verplichtingen hebben, een drukke baan en vaak ook nog een gezin hebben waar we de nodige tijd en energie in willen steken.

Het klinkt als een cliché, maar zorg voor balans tussen werk, privé en vrije tijd waarin jij centraal staat en je door niets of niemand wordt gestoord. Het is dan ook niet vreemd dat sporten zoals Yoga enorm populair zijn geworden. Naast dat stress kan bijdragen aan een verstopping van de darmen, kan het nog veel meer lichamelijke ongemakken en klachten veroorzaken. Het is dus een serieuze zaak dat je probeert om de hoeveelheid stress op een gezond niveau te houden.

Medicijnen tegen obstipatie

In sommige gevallen kan obstipatie dermate vervelend zijn dat je er snel vanaf wilt komen. In dat geval zijn er diverse medicijnen verkrijgbaar die de stoelgang weer op gang kunnen brengen. Je hoeft daarbij overigens niet alleen aan zware laxeermiddelen te denken. Er zijn namelijk ook diverse middeltjes verkrijgbaar die op basis van natuurlijke ingrediënten de verstopping in de darmen kunnen oplossen. Omdat wij zelf geen artsen zijn gaan we echter niet adviseren om welk medicijn dan ook te gebruiken. Voor advies over het gebruik hiervan raden we je dan ook aan om naar de huisarts te gaan om advies in te winnen.

Obstipatie tijdens de vakantie: wat kun je eraan doen?

Je gaat niet op vakantie om vervolgens niet naar het toilet te kunnen. Maar toch hebben veel mensen er last van. Door de stress die de voorbereidingen vaak meebrengt, de vreemde wc waarop je je behoefte moet doen en de verandering van het soort eten dat je in het buitenland consumeert kan je stoelgang flink verstoord worden. Maar geen nood! We zijn een hartstikke leuk artikel van Saar Magazine met praktische tips over verstopping tijdens de vakantie tegengekomen. Veel leesplezier!