Schatzoeken met een metaaldetector

Het is wellicht een ietwat ongewone bezigheid, maar wel één die de moeite waard kan zijn: het zoeken naar waardevolle voorwerpen met een metaaldetector. Met een metaaldetector speur je naar allerlei metalen voorwerpen die zich vlak onder de grond bevinden. Je bent dus daadwerkelijk aan het ‘schatzoeken’. Weten hoe je dat speuren met een metaaldetector aan moet pakken? In dit artikel lees je de beste beginnerstips.

1.   Maak kennis met je metaaldetector

Als je ambieert om veelvuldig te gaan schatzoeken, is het aan te raden een metaaldetector te kopen en niet te huren. Neem vervolgens de tijd om bekend te raken met je gloednieuwe metaaldetector. Bekijk hoe de metaaldetector reageert op verschillende metalen. Leg munten, spijkers of een gouden ketting in het gras of in het zand, zwaai er met de metaaldetector overheen en ontdek wat de metaaldetector je te vertellen heeft.

2.   Graaf alle schatten op

Als je zover bent om de wijde wereld in te trekken, is het aan te raden om de eerste keren alle schatten op te graven. Oftewel: om te reageren op elk signaal dat de metaaldetector afgeeft. Zo raak je namelijk pas echt gewend aan de verschillende detectiesignalen en leer je vanzelf te voorspellen wat er onder het grondoppervlak verstopt ligt.

3.   Stel de metaaldetector naar wens in

Als de detectiesignalen onder de knie hebt, kun je je metaaldetector naar jouw wensen in gaan stellen. Dit betekent dat je betaalde metalen uit kunt gaan sluiten. Dit wordt ook wel ‘discrimineren’ genoemd. Veel ervaren schatzoekers discrimineren ijzeren voorwerpen; de metaaldetector geeft dan geen signaal meer af als het ijzer detecteert.

4.   Voorkom valse signalen

Het kan voorkomen dat je last krijgt van valse (piep)signalen. Dikwijls gebeurt dit bij een natte ondergrond of een ondergrond die rijk is aan mineralen, zouten of fijne metaaldeeltjes. Als je dit opmerkt kun je de instellingen van de metaaldetector hierop aanpassen. Doorgaans betekent dit dat je de gevoeligheid omlaag dient te zetten of de grondbalans aanpast. Beiden komen uiteindelijk op hetzelfde neer: je vertelt de metaaldetector de storende ondergrond te negeren.