Met deze tips kun je veilig met je gezin de bergen in

De bergen in

De bergen zijn een super vakantiebestemming, voor wie van actie en uitdaging houdt. Maar heb je kleine kinderen dan kan het best wel een ingewikkelde onderneming zijn. In dit artikel geven we je tips om veilig de bergen in te gaan met je gezin en we vertellen je ook nog wat over diverse huttentochten.

Veilig de bergen in met je gezin

  • Bereid een vakantie in de bergen goed voor. Ga je wandelen, zorg dan voor het juiste materiaal voor jullie en je kinderen (denk aan wandelschoenen, warme laagjes kleding en een goede rugdrager of draagzak voor de baby of peuter). Bedenk ook waar je gaat wandelen en de afstand van de wandeltrip: pas dit aan op het niveau van de kinderen.
  • Om het leuk te houden kun je oudere kinderen bij de trip betrekken. Geef ze tijdens het wandelen de leiding, dat vinden ze geweldig! Samen met andere gezinnen op pad, als het natuurlijk klikt, is ook succes verzekerd.
  • Hou tijdens het wandelen het weer goed in de smiezen. Het kan zomaar ineens veranderen, vooral in de bergen. Pas je kleding daar ook op aan: draag laagjes.
  • Zorg voor goede kaarten en dat je apparatuur goed is opgeladen.
  • Ga je met je baby of peuter, zorg dan dat alles niet té is: dus niet te lang, niet te ver en niet te hoog.

Huttentochten Pyreneeën

Wat heel leuk is om te doen, zeker met oudere kinderen, zijn huttentochten in de bergen. Een huttentocht Pyreneeën behoort zeker tot de mogelijkheden. De Pyreneeën is een berggebied op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Wil je de hele bergketen doorkruisen, dan ben je 40 tot 60 dagen bezig en niet overal is er de mogelijkheid om in een hut te overnachten, dus zal je ook moeten kamperen. Wellicht is dat te heftig om met kinderen te doen. Maar aan de Spaanse kant van de Pyreneeën is er echter een huttentocht die goed te doen is met kinderen: deze heet de Carros de Foc. Deze route is ontstaan in 1987 toen de diverse huttenwachters in het gebied elkaar wilden bezoeken. Dat is nu uitgegroeid tot een mooie rondwandeling die in elke reisgids over de Pyreneeën wordt geroemd. Een leuk aspect is de tastbare herinnering: bij de 9 hutten op de route kan je bij elke hut een stempel verzamelen.

Huttentochten Frankrijk

Frankrijk is een gigantisch land en heeft meerdere berggebieden waar je heerlijk kan wandelen. Denk aan de Vogezen, Alpen, op Corsica (dit is de zwaarste tocht van Frankrijk) en natuurlijk de Pyreneeën. Een huttentocht Frankrijk is goed te doen met kinderen. Hou als stelregel: kinderen zijn de baas. Dan hou je het leuk voor groot en klein!