Caminito del Rey

De Caminito del Rey is voor sommigen onbekend, voor anderen is het iets wat ze hun hele leven al wilden doen; voor beide personen zal het in ieder geval niet teleurstellen. De Caminito del Rey is meer dan een wandelpad; het was vroeger een heel gevaarlijk wandelpad! Tegenwoordig is het pad in zuid-Spanje (Andalusië) superveilig. Maar Caminito del Rey tickets zijn daarom niet minder gewild!

De geschiedenis

Vroeger was het niet meer dan een bergpad. Het was eigenlijk de verbinding naar een energiecentrales, maar dan wel door een kloof. De dam bij ‘de waterval van El Chorro’ moest namelijk worden voorzien van hydraulische energiecentrales, en die moesten onderhouden worden. Dat vereiste arbeiders en dus was er een pad nodig. Veilig was het echter niet, het pad lag op honderd meter boven de rivier en tegen een rotswand aan. 

De oorsprong van de naam

Toen ging het eigenlijk heel snel. De toenmalige koning van Spanje hoorde van dit bizarre pad en kwam op bezoek. Hij moest ook gewoon de dam openen, en hij behandelde het pad. Nu de koning eenmaal over het pad had gelopen, en de gevaarlijke kloof had doorkruisd, was het niet meer een normaal pad: het was eigenlijk een koninklijk pad geworden. Vandaar de naam ‘caminito del rey’, oftewel paadje van de koning. Er kwamen ook toeristen op af, dan wel kleinschalig. Toch bracht het wat geld op voor de omgeving.

Geschikt voor toerisme

Aan het eind van de vorige eeuw raakte het pad in verval en werd het daardoor steeds gevaarlijker. Leuningen braken af, gaten kwamen in het pad. Dit trok een ander type tourist, de adrenaline junks. De overheid vond het op een bepaald moment zo gevaarlijk worden dat het in 1992 zelfs het beginstuk verwijderde. Toch bleven waaghalzen komen en in 1999, 2000 en 2008 kwamen bij meerdere ongelukken in totaal 4 klimmers om.

Het wordt steeds drukker

De lokale overheid zag in 2006 in dat het dit pad wel eens tot een toeristische attractie kon maken, dan moest er echter wel veel gebeuren. Gelukkig kwam er geld beschikbaar en in 2014 werd het omgetoverd tot een veilig pad. Alpinisten hebben meegeholpen, er zijn helikopters aan te pas gekomen en er is veel staal gebruikt. Voor 8 euro kan iedereen die zo’n 10 kilometer kan lopen, nu het pad bewandelen. Het kan echter wel druk worden, vandaar dat er maar een beperkt aantal kaarten per seizoen in omloop is. Wees er daarom snel bij, en boek je tickets voor de Caminito del Rey op tijd.