Bizar: teambuilding activiteiten in China

Onlangs kwam in het nieuws dat in China een rel was ontstaan rond een bedrijfsuitje van een cosmetisch bedrijf in Nanchang. Het Chinese bedrijf vond het namelijk een goed idee om haar vrouwelijke werknemers op een podium te zetten en vervolgens een collega tientallen keren met de vlakke hand in het gezicht te slaan. Het zag er ongeveer zo uit:

 

Meerdere video’s zoals bovenstaande zijn inmiddels volop gedeeld op sociale media. Volgens een leidinggevende binnen het bedrijf zou de oefening bedoeld zijn om meer samenhang in het team te creëren. Kennelijk ziet men binnen het bedrijf niet in dat men door teambuilding met fysiek geweld en/of vernedering relaties baseert op compleet verkeerde gronden.

Geen uitzondering

Helaas is het niet de eerste keer dat teamuitjes, teambuilding activiteiten of trainingen voor werknemers in China voor ophef zorgen. Begin vorig jaar werd een soortgelijke video massaal op sociale media verspreid, waarbij vrouwelijke werknemers werden vernederd. Ook berichtten Chinese media over werknemers van andere bedrijven die onder meer werden gedwongen om vieze dingen te eten of in hun onderbroek door de stad moesten rennen.

Teamontwikkeling in het buitenland

Gelukkig worden er in het buitenland ook genoeg trainingen rondom teamontwikkeling gegeven, die wél heel leuk en effectief zijn. Voor mensen die hier benieuwd naar zijn: bij het Nederlandse trainingsbureau Outing Holland kun je terecht voor allerlei outdoor trainingen in het buitenland. Denk hierbij aan management games in de uitgestrekte woestijn rondom Bahrein of Dubai of een leiderschapsontwikkelingsprogramma op Curaçao,