Iedere vakantie brengt specifieke voorbereidingen met zich mee. De voorbereidingen voor een rondreis in Azië zijn natuurlijk heel anders van aard dan het plannen van een fietsvakantie in Duitsland bijvoorbeeld. Vooral wanneer je iets nog niet eerder hebt ondernomen is belangrijk degelijke voorbereidingen te treffen. In dit artikel kijken we daarom naar de belangrijkste facetten voor een geslaagde fietsvakantie. Wat neem je mee? Wat zijn de werkelijke aandachtspunten? In dit artikel nemen we ze met je door.
Welk type fietsvakantie?
Ga jij op ultra luxe fietsvakantie waar telkens je spullen door de reisorganisatie alvast naar het volgende hotel worden gebracht? Of wordt het een gezamenlijke fietsvakantie met je partner, waarbij jullie telkens weer terugkeren naar hetzelfde appartement of hotel? Dit maakt natuurlijk een wezenlijk verschil, of je zelf je eigen fiets meeneemt, of dat je fietsen ter plekke ter beschikking hebt via de reisorganisatie.
Zelf de eigen fietsen meenemen
Wie de eigen fiets meeneemt moet zorgen voor een solide fietsendrager. Meestal worden deze aan de trekhaak gemonteerd, maar ook wanneer je niet beschikt over een trekhaak aan de auto zijn er geschikte fietsendragers; de fietsendrager zonder trekhaak. Let er op dat bij het kiezen voor een fietsendrager deze al dan niet geschikt is voor elektrische fietsen. Kijk daarbij eveneens naar de draaglast van de fietsendrager. Welke belasting kan hij maximaal aan? E-bikes zijn zwaarder dan gewone fietsen, houd er rekening mee.
Wie met de e-bike op vakantie gaat dient eveneens rekening te houden met de accu. Is deze nog in goede staat? Accu's presteren slechter indien zij veelal in een koude omgeving staan. Laat desnoods allereerst de accu testen bij een fietsenhandelaar voordat je op vakantie gaat met een e-bike.
5 Dingen om niet te vergeten tijdens je fietsvakantie
- Fietsspullen: een goede fietspomp, plakspullen voor een lekke band, ze zijn allemaal even belangrijk.
- Anti lekbanden: het is geen overbodige luxe om alvast anti lekbanden te plaatsen om je wielen, ze maken echt het verschil tijdens je reis.
- Fietshelm: in sommige landen zijn ze gewoon verplicht, fietshelmen. Nederland kent een lange fietsgeschiedenis, als laag land zonder heuvels (met uitzondering van Zuid-Limburg). Andere landen kennen vaak beduidend minder fietspaden; het fietsen is er net wat gevaarlijker. De fietshelm kan je behoeden voor ernstige verwondingen aan je hoofd. Iets wat geen overbodige luxe is in het buitenland, waar men meestal minder gewend is aan fietsverkeer.
- Lichaamsverzorging: denk aan een zonneklep, een zonnebril, zonnebrandcrème, spiercrème, compressieverband en aanverwante spullen
- Accessoires: een fietstocht maken zonder regenpak is haast ondenkbaar. Niemand hoopt natuurlijk op regenbuien, maar het kan zich toch onverhoopt voordoen.
Natuurlijk ga je naast al deze spullen niet op pad zonder een goede navigatie, dat spreekt voor zich. Maar blindvaren op navigatie leidt je natuurlijk niet altijd langs de mooiste fietsroutes. Een mooie routekaart is dus zeer belangrijk voor een geslaagde fietsvakantie!