4 tips voor een prachtige safari reis door Zuid-Afrika

Bij veel mensen staat het bovenaan op het vakantie verlanglijstje: een safari in Afrika. In Namibië, Botswana, Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Reizen door Zuid-Afrika is populair vanwege een van de beroemdste nationale parken ter wereld: het Krugerpark. Daarnaast zijn er echter nog meer prachtige plekken die je gezien moet hebben tijdens een safari reis door dit bijzondere land. Wij geven 4 tips die je kunt meenemen op je volgende vakantie.

Tip 1: Bezoek het Krugerpark

Ben je wel op safari in Zuid-Afrika geweest als je het Krugerpark niet hebt bezocht? Dit beroemde park werd in 1898 opgericht als wildreservaat en werd in 1926 aangewezen als Nationaal Park. Het beslaat een oppervlak van wel 20.000 km² en is daarmee het grootste Nationale Park van Zuid-Afrika. Er leven 146 verschillende soorten zoogdieren (waaronder natuurlijk de Big Five), rond de 520 vogelsoorten en 120 soorten reptielen – en dan ook nog eens grote aantallen van al deze beesten. Daarnaast is er genoeg natuur te bewonderen: het park heeft grote open grasvlakten en gebieden met rotsen, meren en stroompjes.

Tip 2: Ga vroeg op pad

Naar welk park of reservaat je ook gaat, of dat nu het Krugerpark, Sabi Sand wildreservaat of Madikwe wildreservaat is, wilde dieren zijn vaak ’s ochtends vroeg en in de namiddag het meest actief. Om zoveel mogelijk beesten te zien voordat ze zich verbergen om te rusten, vertrek je het best al vroeg vanuit je accommodatie.

reizen afrikapng

Tip 3: Neem deze 4 essentiële items mee

·       Een goede camera. Na zo’n bijzondere reis wil je natuurlijk niet thuiskomen met ondermaats fotomateriaal van de dieren en natuurlijke taferelen die in het echt zo mooi waren. Kies voor een camera met een goede zoomfunctie, zodat je de wilde beesten vanaf een afstandje goed kunt ‘zoeken’.

·       Insectenspray. Waar dieren zijn, zijn insecten. Bewapen jezelf daar dus tegen!

·       Een zaklantaarn. Omdat de wildparken ver van de bewoonde wereld af liggen, zie je nergens in de omgeving kunstmatig licht. In het pikkedonker is het dragen van een zaklantaarn of hoofdlamp dus wel zo handig.

·       Warme kleding. Je zou het niet denken, maar het kan koud zijn op safari, aangezien je het best voor zonsopgang vertrekt. Bovendien zijn veel safariparken open vlaktes waar veel wind waait. 

Tip 4: Bezoek ook andere bestemmingen

Voor veel mensen is een safari reis door Zuid-Afrika een ‘once in a lifetime experience’, waardoor ze geneigd zijn om safari na safari in te plannen. Wees er echter op voorbereid dat je na het zien van de zóveelste zebra of antilope minder geïnteresseerd zult zijn. Zorg dus voor wat afwisseling en bezoek ook andere mooie reisbestemmingen in Zuid-Afrika. Na een bezoekje aan een authentiek dorp of grote stad, zijn de dieren weer een stuk interessanter!